A-soci(a)al-media

3 Aug 18 - 19:30 by Jeffrey Berg in Nieuws

2018: het jaar dat de social netwerkende wereld een flinke knauw kreeg in zijn voorheen onschuldige, eenvoudige en ogenschijnlijk vriendelijke status. Tweets en Facebookberichten met woorden zoals 'privacyschending', 'schandaal' en 'nepnieuws' beheersten het nieuws en internet. Plots was daar het besef over wat social- netwerken nu precies achter de schermen inhield. Wat tikken we nu eigenlijk elke dag in op onze overvolle mobieltjes, ipads, laptops en pc's, maar vooral rees ineens de vraag: waar blijft alle informatie die we dagelijks met miljarden zomaar aan alle social-mediabedrijven geven.

 

Is het op internet wel allemaal zo veilig als dat ze ons doen geloven? Welke persoonlijke informatie wordt er opgeslagen? Wordt er informatie doorverkocht aan derden?

Allemaal vragen waar bijna niemand de laatste 10 jaar over nadacht. Ze gaan langzaam tot ons doordringen en onze hersenen 'poken' met de wedervraag waar we eigenlijk precies mee bezig zijn op alle, met name, social media websites. Of is de vraag wat we er allemaal doen niet belangrijk of het probleem?

De activiteiten van de gemiddelde social platformgebruiker zijn (over het algemeen) op zich onschuldig en oprecht. De uitdagingen en valkuilen zijn te vinden bij de wijze waarop er met je gedeelde en bezochte en gezochte onderwerpen wordt omgegaan. Sommige bedrijven bieden blijkbaar (heel) veel geld voor marketinggevoelige informatie. Puur om verkoop te genereren op korte of lange termijn. Dan is het slechts een keuze van de partij die beschikt over al deze gegevens om die daadwerkelijk te leveren.

 

Dat iedereen op social netwerken gezelligheid, informatie en vertier zoekt en kan vinden is een grote vrijheid die we mogen koesteren. Het vertrouwen dat er respectvol mee om wordt gegaan is niet altijd terecht, helaas. Net als in onze real life maatschappij heb je zelf een controlerende taak in combinatie met een andere partij, die jou en jouw gegevens hoort te respecteren.

 

Een nieuwe fase breekt daardoor aan; gewoon doorgaan met je huidige activiteiten of kritisch(er) worden in je social-network-keuze?